Søk i denne bloggen

onsdag 1. juni 2022

Russere flest støtter opp om Putins spesial-operasjon i Ukraina. Vil de følge ham videre?

Russerne er positive til og støtter Putins spesial-operasjon i Ukraina.  De bygger sin virkelighetsoppfatning på den informasjon de får om krigen. Den er annerledes enn den vi får servert av CNN og Sky Channel, svært annerledes.






Hva mener menige russere om Putin og krigen i Ukraina? Stopper du menige russere på gaten og spør dem hva de mener om det som nå skjer i Ukraina vil du trolig få svar som: «Før eller siden måtte det skje. Det var nødvendig å gjøre slutt på denne djevelskapen».  Eller noen vil si når de blir spurt om russernes operasjoner i Ukraina: «De bomber ikke, de uskadeliggjør utvalgte kriminelle med stor presisjon». Eller om Ukrainerne: «De er styrt av USA. Dette er frigjøring av landets innbyggere fra fascismen». Spørsmål og svar er fritt oversatt fra artikkelen «What is Russia thinking?» i juni utgaven av tidsskriftet Prospekt, skrevet av Anastasia Kirilenko, en russisk uavhengig undersøkende journalist og radioreporter. 

Over 80% av russerne i Russland støtter opp om Putins krig Ukraina. I samme utgave av Prospect skriver sosiologen Alexey Levinson om resultatene fra en undersøkelse gjennomført av Levada Centre, et uavhengig russisk meningsmålingsinstitutt, der Levinson arbeider. Undersøkelsen gjaldt russeres holdninger til Putin og hans regime. Undersøkelsen viser at 83% av de spurte har tillit til Presidenten og at 81% støtter opp om det de russiske troppene nå gjør i Ukraina. Undersøkelsen er basert på resultater av personlige intervjuer. Man kan jo mistenke at resultatene fra denne undersøkelsen ikke er representativ for hva russere i sin alminnelighet mener, at utvalget av respondenter ikke er tilfeldig og/eller at de som blir spurt ikke våger å si hva de egentlig mener. Men Levinson hevder at det ikke er noe å utsette på måten undersøkelsen er gjennomført på. Man har gjort oppfølgende undersøkelser som viser at de som støtter opp om Putin også kan argumentere for sine holdninger. De som avstår fra å la seg intervjue er mennesker som ikke er orientert nok til at de har en egen mening eller er uvitende.

Menige Russere har sin oppfatning av hva som nå skjer i Ukraina. Levinson gir samtidig en forklaring som støtter opp om resultatene av undersøkelsen når han påpeker at den menige russer bygger sin oppfatning på andre opplysninger om det som forgår i Ukraina, enn vi i vest gjør. Russere flest tror, etter å ha fulgt med på russiske TV-sendinger, at den russiske hæren er engasjert i en frigjøring av sivile i Ukraina fra undertrykkelse og overgrep fra nazistene som nå styrer landet. Ødeleggelsene av gater og bygninger er ikke resultat av russiske styrkers angrep, men er forårsaket av «Nazis», det vil si av Ukrainerne. Putin ivaretar, slik russerne ser det, Russlands interesser når han med invasjonen sender en kraftig advarsel til NATO. Det er også verdt å ha med seg, ifølge Levinson, at Putin i forbindelse med tidligere kriger har oppnådd tilsvarende og til dels sterkere oppslutning på meningsmålinger. Dette gjaldt både krigen i Georgia i 2008 og annekteringen av Krim i 2014. Støtten var da på 88 til 89%. Russerne, i sin alminnelighet, setter pris på at Russland fremstår som en stormakt og er lojale mot regimet. Et unntak var krigene i Tsjetsjenia i 1999 og 2009. Her var oppslutningen en tredel lavere og tidvis enda mindre. Levinson tolker dette dit at russere over tid kanskje kan bli trøtte av krig.

 I russiske nyhetsoppslag er Russland utsatt for aggresjon fra Vesten motsatt av bildet CNN og Sky Channel gir oss.  Men tilbake til Anastasia Kirilenko. Hun har også sin versjon av hvordan russisk propaganda og nyhetsmonopol virker på russernes holdninger til det som skjer i Ukraina. Under iverksettingen og lanseringen av Putins spesial-operasjon ble det på russiske medier spredt nyheter om at Ukraina på ordre fra USA hadde biologiske våpen og også atomvåpen under utvikling. Nå heter det at russiske myndigheter har igangsatt en etterforskning rundt utviklingen av biologiske våpen i Ukraina. Russland har også annonsert et tribunal for å etterforske og straffe ukrainerne som sto bak massakren i Bucha i Ukraina. Kirilenko viser til russere som nå takker Gud for at Putin er våken og reagerer på den USA styrte aggresjonen. Putin er fredsskaperen og blir sitert på at «Russland starter ikke kriger, Russland avslutter dem». I denne virkelighetsoppfatningen sverter Vesten Russlands seier over nazismen. Det vil Putin nå sørge for at det blir satt en stopper for. Kirilenko mener Russland i dag, styrt av Putin, er farligere og mer utfordrende enn USSR noen gang var. 

Er vi på veg mot den tredje verdenskrigen? De styrende i Moskva snur opp ned på historien om det som faktisk skjer i Ukraina for å tilpasse historiene de formidler hjem, til sine tidligere presenterte konspirasjonsteorier. Ukraina styres av Nazis, støttet av Vesten og USA. Ukrainas styrende Nazister undertrykker og terroriserer en Russlands-vennlig befolkning. På russiske medier får russerne vite at Vesten har som mål "å utslette" Russland. Konspirasjonsteorier og propaganda forenes. Putin blir helt hjemme og soldatene hans i Ukraina blir helter også når de bærer ut tyvegods fra evakuerte Ukrainske hjem og sender dette hjem til sine adresser i Russland. Sett fra den andre siden hevder NATO, for sitt vedkommende, at alliansen ikke deltar i en krig. Russerne ved utenriksminister Lavrov, mener fra sin posisjon av Russland er i krig med NATO. Den russiske regimetro programlederen Olga Skabejeva mener at tiden kanskje er kommet for å innrømme at Russlands spesial-operasjon i Ukraina er ferdig. I den forstand at en ordentlig krig har begynt, tredje verdenskrig. Vi er tvunget til å demilitarisere ikke bare Ukraina, men hele NATO, skal hun ha sagt på den russisk statseide TV-kanalen Rossija-1. Den kanalen når frem til mange russere. Kanskje har Kirilenko rett i sin bedømmelse av Putin. Og Putin har lang erfaring som kriger og er ikke uten likesinnede støttespillere i verden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar